top of page

Zmanjšanje bolečine zaradi dolgotrajnega sedenja v invalidskem vozičku: učinkovite strategije

Življenje z gibalno oviranostjo in uporaba invalidskega vozička v vsakodnevnem življenju lahko predstavljata določena fizična nelagodja, eden izmed njih je bolečina, povezana z dolgotrajnim sedenjem. K sreči je na voljo več strategij za obvladovanje tega nelagodja, vključno s sprejetjem novih izdelkov, kot so vakuumske korekcijske blazine. Raziskali bomo praktične načine, kako lahko uporabniki invalidskih vozičkov zmanjšajo bolečino, ki jo povzroči dolgotrajno sedenje.


Redno razbremenitev pritiska

Preležanine, znane tudi kot razjede zaradi pritiska, so lahko precejšnja skrb za tiste, ki dlje časa sedijo. Nastanejo zaradi trajnega pritiska na določene dele telesa, kot so zadnjica, boki in spodnji del hrbta.


Rešitev: Redno spreminjanje položaja ali izvajanje vaj za razbremenitev (na primer dvigovanje telesa s sedeža z uporabo naslonov za roke) lahko pomaga preprečiti rane zaradi pritiska.


Raztezanje in vadba

Mišične bolečine in otrdelost sta pogosti pri posameznikih, ki uporabljajo invalidske vozičke. Te neprijetnosti lahko omilimo z rednimi razteznimi in gibalnimi vajami.


Rešitev: Sodelujte s fizioterapevtom ali delovnim terapevtom, da razvijete rutino raztezanja in vaj, ki jih lahko izvajate, ko sedite v invalidskem vozičku.


Naprimer:

1. Raztezanje vratu

  • Nagnite glavo proti desni rami, dokler ne začutite raztezanja na levi strani vratu. Zadržite 20 sekund, nato ponovite na drugi strani.

  • Obrnite glavo v desno, kolikor udobno lahko, in gledajte čez ramo. Zadržite 20 sekund, nato ponovite na drugi strani.

2. Plečni zvitki

  • Zavihajte ramena navzgor proti ušesom, nato nazaj in navzdol. To naredite 10-krat, nato obrnite smer.

3. Krogi rok

  • Iztegnite roke vstran. Zavrtite roke v majhnih krogih, začnite v smeri urinega kazalca za 10 vrtljajev, nato v nasprotni smeri urnega kazalca za nadaljnjih 10 vrtljajev.

4. Raztezanje prsi

  • Iztegnite roke ob telesu, dlani pa obrnite naprej. Nežno potisnite prsi naprej in stisnite lopatici skupaj. Zadržite 20 sekund.

5. Zasuki trupa

  • Držite se za stranice invalidskega vozička. Nežno zasukajte zgornji del telesa v desno, zadržite nekaj sekund, nato pa zasukajte v levo. To ponovite 10-krat na vsaki strani.

6. Sedeče podaljške nog

  • Če imate nadzor nad svojimi nogami, eno nogo iztegnite naravnost in držite nekaj sekund, nato pa jo spustite nazaj. To ponovite 10-krat na vsaki strani.

7. Zvitki za gležnje

  • Če imate nadzor nad gležnji, iztegnite eno nogo naprej in 10-krat zavrtite gleženj v smeri urinega kazalca, nato pa 10-krat v nasprotni smeri urinega kazalca. Ponovite z drugo nogo.

8. Sklece na invalidskem vozičku

  • Držite se za naslonjala za roke invalidskega vozička in potisnite svoje telo navzgor, tako da dvignete zadnjico s sedeža. Zadržite nekaj sekund, nato pa se spustite nazaj.

Vaje so samo primer in ne predstavljajo preverjenega vadbenega programa, pred izvajanjem se posvetujte s fizioterapevtom ali delovnim terapevtom.


Pravilna drža

Ohranjanje pravilne drže je bistvenega pomena za preprečevanje bolečin v hrbtu, vratu in ramenih. Nepravilna drža lahko povzroči dolgoročne poškodbe mišično-skeletnega sistema.


Rešitev: redno ocenjevajte svojo držo in jo po potrebi popravite. Prizadevajte si za sproščen, pokončen položaj z enakomerno porazdeljeno težo na oba boka.


Ergonomske prilagoditve

Prepričajte se, da je vaš invalidski voziček pravilno nameščen in poravnan tako, da ustreza vašim individualnim potrebam. Nepravilno prileganje invalidskega vozička lahko povzroči številne težave, vključno z ranami zaradi pritiska in posturalno bolečino.


Rešitev: Posvetujte se z zdravstvenim delavcem, da zagotovite, da je vaš invalidski voziček pravilno prilagojen vašemu telesu.


Uporaba pravega oblazinjenja

Blazina, ki jo uporabljate na invalidskem vozičku, ima lahko pomembno vlogo pri vašem udobju. Lahko prispeva k ali ublaži bolečino, povezano z dolgotrajnim sedenjem.


Rešitev: Razmislite o uporabi blazine za korekcijo vakuuma, kot je sistem STABILO. Te blazine so edinstveno zasnovane za zagotavljanje prilagodljive opore po meri. Vakuumska tehnologija omogoča, da se blazina prilagodi obliki vašega telesa, zmanjša točke pritiska in podpira pravilno držo. Z enakomerno porazdelitvijo vaše teže lahko blazine STABILO System pomagajo zmanjšati nelagodje in bolečino.


Bolečina, povezana z dolgotrajnim sedenjem v invalidskem vozičku, je lahko precejšnja ovira. Vendar pa je s kombinacijo rednega razbremenitve pritiska, raztezanja, vzdrževanja pravilne drže, ergonomskih prilagoditev in uporabe pravega oblazinjenja mogoče občutno Zmanjšanje bolečine zaradi dolgotrajnega sedenja. Specializirani izdelki, kot so vakuumske korekcijske blazine STABILO System, lahko nudijo prilagojeno podporo in bistveno izboljšajo udobje uporabnikov invalidskih vozičkov. Ne pozabite, da vsak majhen korak k boljšemu udobju šteje in vaše dobro počutje je vredno tega.





8 views0 comments
bottom of page